Panourile radiante nu sunt atât de folosite pentru încălzirea locuințelor deoarece nu sunt încă cunoscute. Majoritatea oamenilor nu cunosc avantajele pe care aceste aparate de încălzire le aduc spațiului lor.
Panourile radiante funcționează pe bază de infraroșu. Modul prin care creează căldură este complet diferit față de celelalte dispozitive sau sisteme de încălzire de pe piață.
Care este principiul de încălzire a panourilor radiante?
Datorită sistemului diferit prin care încălzesc atmosfera, panourile radiante nu au cunoscut încă succesul. Ele au mai mult un impact asupra obiectelor decât a aerului propriu-zis.
Pentru a înțelege mai bine principiul lor de încălzire trebuie să analizăm soarele și radiațiile emanate de către acesta, ce ne încălzesc atunci când este pe cer. Panourile radiante emit radiații infraroșu care vor încălzi suprafețele sau obiectele din jur.
Aceste aparate au același principiu de încălzire cu soarele. Razele infraroșii vor încălzi mai întâi structurile solide:
- pereții;
- podelele;
- mobilierul;
- persoanele.
Este un mod mai eficient de încălzire deoarece nu este nevoie de intermediari, rezultând pierderi foarte mici de căldură. Mai mult decât atât, praful și mirosul neplăcut nu vor mai avea cum să circule prin încăperi.
Căldura se va împrăștia uniform pe toată raza de acțiune. Radiațiile infraroșii sunt radiații electromagnetice, ce nu pot fi observate de către ochiul uman. Aceste radiații încălzesc suprafețele pe care le ating.
Așadar, panourile radiante fac parte din metodele moderne de încălzire a suprafețelor, ce se folosesc totodată de energia electrică, pe care o vor transforma în energie infraroșu.
Cât de eficiente sunt panourile radiante?
Spre deosebire de alte metode de încălzire, acestea sunt foarte eficiente, lăudându-se cu un randament de 100%. Ele nu încălzesc aerul, ci obiectele și suprafețele cu care razele intră în contact, care la rândul lor vor încălzi aerul din încăpere.
Modul de funcționare permite căldurii să se împrăștie uniform pe toată suprafața. Acestea se folosesc de electricitate, având o putere de consum redusă. Sunt folosite pe post de sisteme autonome de încălzire, fiind o alternativă avantajoasă a sistemului deja existent.
Cu ajutorul lor, există pierderi foarte mici de căldură. Mai mult decât atât, au un design modern ce se potrivește cu orice amenajare interioară. În medie vor funcționa 5-8 ore pe zi, menținând o temperatură confortabilă pentru fiecare cameră în parte, cu un consum minim de energie.
Aceste aparate sunt printre cele mai eficiente sisteme de încălzire, ce se mai numesc și acumulatoare de căldură radiantă. Prin sistemul lor de utilizare, vei economisi în proporție de 60% din energia electrică consumată.
Se pot monta cu ușurință, fără să fie nevoie de cineva specializat. Este cel mai economic mod de încălzire a caselor și nu numai, motiv pentru care devin pe zi ce trece din ce în ce mai apreciate.